backgroundtop
Logo van depolshand.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE POLS HAND / ANATOMIE

ANATOMIE POLS EN HAND

 

De pols en hand bestaan uit een groot aantal beenderen, spieren, pezen en banden die met elkaar een grote beweeglijkheid toelaten en relatief een grote kracht kunnen ontwikkelen.

Er zijn drie soorten beenderen in de hand te onderscheiden.

De vingers worden gevormd door de falangen. Dit zijn in totaal 14 beenderen. Iedere vinger heeft drie botstukken, het eerste deel (proximale), het middenstuk (mediale) en het uiteinde (distale) stuk. De duim bestaat echter maar uit twee botstukken.

De middenhand wordt gevormd door vijf botstukken. Dit worden de metacarpalen genoemd.

De pols wordt door 8 botstukken gevormd en worden daarmee de Carpale beenderen genoemd. Deze botstukken staan aan de ene kant in verbinding met de metacarpalen en aan de andere kant met de onderarmbeenderen, het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). De verbinding tussen de ellepijp met het spaakbeen en de pols is een soort meniscus en wordt het Triangulare FibroCartilage Complex (TFCC) genoemd.

Naast deze botstukken zijn er veel spieren, pezen en gewrichtsbanden in de hand te vinden. De spieren zorgen ervoor dat de botstukken in de hand ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De pezen vormen de verbinding tussen de botstukken en de spieren en zorgen voor een stevige overgang tussen het spierweefsel en het bot.

De gewrichtsbanden zorgen voor een stevige verbinding tussen de botstukken onderling en verzorgen daarmee de passieve stabiliteit van de gewrichten.

De carpal tunnel is een tunnel die aan de voorzijde de onderarm via de pols met de hand verbindt. De bedding wordt door de polsbeenderen gevormd en het dak door een stevige band die van de ene zijde naar de andere zijde van de pols verloopt (het ligamentum carpi transversum). Een zenuw (de nervus medianus) passeert onder andere deze tunnel. Ook de buigpezen lopen net als deze zenuw door de tunnel.

De hand is voorzien van drie zenuwen. Te weten de nervus ulnaris, nervus medianus en nervus radialis. Deze zenuwen sturen de spieren aan en zorgen voor het gevoel van de hand en vingers.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL