backgroundtop
Logo van depolshand.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE POLS HAND / OS SCAPHOID GEBROKEN

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

BREUK OS SCAPHOID

(scaphoidfractuur)

 

Meestal komt een breuk van het scaphoid door een val met een uitgestrekte hand op de binnenzijde van de hand. Van alle handwortelbeentjes (carpalia) komt een breuk van het scheepsvormig bot (os scaphoid) het meest voor.

Symptomen breuk os scaphoid

druk in het kuiltje aan de basis van de duim geeft pijn

Onderzoek en diagnose bij breuk os scaphoid

röntgenfoto, bij twijfel kan er een ct-scan of botscan gemaakt worden

Behandeling breuk os scaphoid

Stabiele breuk immobilisatie met behulp van gips

Operatieve behandeling breuk os scaphoid

Niet-stabiele breuken worden door middel van een schroef gefixeerd

Breuken aan hand, pols en (onder)arm komen veelvuldig voor. Van alle handwortelbeentjes (carpalia) komt een breuk van het scheepsvormig bot (os scaphoid) het meest voor. Het os scaphoid bevindt zich tussen de duim en de onderarm. Ongeveer 14% van alle breuken in de hand en pols is een breuk van het scaphoid.

Meestal komt een breuk van het scaphoid door een val met een uitgestrekte hand op de binnenzijde van de hand.

 

Symptomen breuk os scaphoid

Het drukken in het kuiltje aan de basis van de duim geeft bij een scaphoidfractuur meestal pijn.

 

Onderzoek en diagnose bij breuk os scaphoid

Als er verdenking is op een scaphoidfractuur zal er een röntgenfoto gemaakt worden. Bij een verdenking op een scaphoidfractuur wordt er gips aangelegd, ook al lijkt de röntgenfoto normaal. Na ongeveer 10 dagen moet het onderzoek worden herhaald. Als er twijfel bestaat, dan kan een ct-scan of een botscan gedaan worden om een breuk te diagnosticeren.

Behandeling breuk os scahoid

Bij een breuk door het middelste deel van het scaphoid kan er een doorbloedingsprobleem ontstaan van het eerste deel (proximale deel) van het scaphoid. Dit kan ervoor zorgen dat het proximale fragment afsterft of dat de breuk niet (goed) geneest.

Een scaphoidfractuur wordt ingedeeld als een fractuur van het eerste (proximale) deel, het middelste deel of het uiterste (distale) deel. Daarnaast kan een breuk stabiel of instabiel zijn.

Stabiele breuken worden over het algemeen behandeld met immobilisatie door middel van een gipsspalk. Over het algemeen is de breuk na 12 weken volledig hersteld. Als de breuk dan niet geheeld lijkt te zijn is er een reden tot opereren.

 

Operatieve behandeling breuk os scaphoid

Niet-stabiele breuken en fracturen die niet goed helen moeten worden geopereerd. De breuk kan door middel van een schroef gefixeerd worden. Door middel van buigbare metaaldraden (k-draden) kunnen de fractuurdelen naar elkaar toe of van elkaar af worden bewogen om op de goede plek te fixeren. Als de breuk al langer bestaat of het scaphoid staat niet in de goede positie is het mogelijk het bot weer op lengte te brengen door een stukje bot uit het spaakbeen of de bekkenkam te gebruiken om de breukdelen alsnog te laten vastgroeien.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL