backgroundtop
Logo van depolshand.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE POLS HAND / SCAPHOLUNAIRE LIGAMENT

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

SCAPHOLUNAIRE LIGAMENT

Het scapholunaire ligament is een belangrijke band in de pols en bevindt zich tussen het maanvormig bot (lunatum) en het scheepsvormig bot (scaphoid). Het scaphoid bevindt zich net onder de basis van de duim en het lunatum ligt hier direct naast. Door een val op de gestrekte hand kan de band die de twee botten verbindt scheuren. Als dit het geval is gaan de botten abnormaal bewegen. Het scaphoid kantelt naar voren en het lunatum juist achterover. Daarnaast ontstaat er een grotere afstand tussen de botten omdat deze uit elkaar bewegen.

Als gevolg van de abnormale bewegingen kan er versnelde slijtage van de pols ontstaan. Deze slijtage kan binnen enkele jaren optreden en dit is dan ook de reden dat een scheur van de band snel geopereerd wordt.

 

Symptomen scheur scapholunaire ligament

Als er sprake is van een scheur van de SL-band is er pijn ter hoogte van het scaphoid aanwezig. Deze pijn kan ook worden waargenomen bij activiteiten als opdrukken, belasten en wringbewegingen. Vaak gaan klachten aan de SL-band gepaard met een hoorbare en voelbare klik in de pols.

 

Onderzoek en diagnose bij scheur scapholunaire ligament

Aan de hand van een vraaggesprek met betrekking tot de klachten en het lichamelijk onderzoek kan de diagnose van een SL-laesie worden gesteld. Er zijn specifieke testen die de klachten kunnen provoceren. Daarnaast is het mogelijk de diagnose op basis van een röntgenfoto te stellen. De afwijkende stand is vernoemd naar het spleetje tussen de tanden van een Engelse komiek en wordt Terry Thomas sign genoemd. Hierbij is te zien dat de botstukken abnormaal bewegen als er in een handdoek geknepen wordt. Naast de röntgenfoto is het mogelijk de scheur van de band door middel van een mri-scan vast te stellen.

Het is mogelijk om een kijkoperatie uit te voeren om met zekerheid vast te stellen dat er een scheur van de SL-band aanwezig is. Daarnaast kan bij de kijkoperatie het gewrichtskraakbeen goed worden beoordeeld.

 

Operatieve behandeling scheur scapholunaire ligament

De band kan gehecht worden als direct na de val blijkt dat deze gescheurd is. Enkele weken na de val is het meestal niet meer mogelijk de band nog te hechten. In zo’n geval kan alleen een reconstructie plaatsvinden. Deze reconstructie heet een Brunelli plastiek. Hierbij wordt de buigpees van de pols gebruikt.

De operatie kan onder een lokale verdoving of algehele narcose plaatsvinden. Via een incisie wordt een stuk van de polsbuigpees door een gat in het polsbotje van onder naar boven gehaald en daar gehecht aan het kapsel van het polsgewricht. Vervolgens wordt de pees met een botanker op het lunatum gehecht. Het is mogelijk dat de chirurg indien nodig een stalen pennetje inbrengt om alles bij elkaar te houden. Na de operatie zal er gedurende een periode van ongeveer 3 weken een gipsspalk gedragen worden. Vervolgens zal er een periode een spalk gedragen worden waarbij er gestart kan worden met oefentherapie. Deze revalidatie kan onder begeleiding van een fysiotherapeut gebeuren. Het eventueel aangebrachte stalen pennetje wordt na 3 tot 6 weken verwijderd.

Als er sprake is van kraakbeenschade is een Brunelli plastiek niet zinvol en moet er naar andere mogelijkheden gekeken worden. Hierbij zijn onder andere de PRC, LCTH of 4-corner arthrodese mogelijke behandelopties.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL