backgroundtop
Logo van depolshand.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE POLS HAND / TRIANGULARE FIBROCARTILAGE COMPLEX

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

TRIANGULARE

FIBROCARTILAGE COMPLEX

(TFCC)

Het Triangulare FibroCartilage Complex (TFCC) is een soort meniscus en vormt de verbinding tussen de ellepijp met het spaakbeen en de pols. Bij een val kan het TFCC scheuren, maar ook door slijtage kan er een beschadiging optreden.

 

Symptomen TFCC

Bij een scheur van het TFCC treden er klachten aan de pinkzijde (ulnaire zijde) van de onderarm en pols op. De pijnklachten worden met name geprovoceerd bij draaibewegingen, maar typerend voor een scheur van het TFCC is pijn bij het opdrukken uit een stoel.

 

Onderzoek en diagnose bij TFCC

Aan de hand van een vraaggesprek met betrekking tot de klachten en een lichamelijk onderzoek kan de diagnose van een scheur van het TFCC gesteld worden. Soms kan de diagnose door middel van een mri-scan worden vastgesteld, maar vaak geeft een mri-scan aan dat het TFCC intact is terwijl er een scheur aanwezig kan zijn. Het is mogelijk om via een kijkoperatie (arthroscopie) vast te stellen of er een scheur is.

Conservatieve behandeling TFCC

De conservatieve behandeling bestaat uit het nemen van rust dat eventueel ondersteund kan worden met ontstekingsremmende medicatie. Een polsbrace kan een pijnverlichtende werking hebben bij klachten aan het TFCC.

Een ontstekingsremmende injectie (corticosteroiden) kan een verbetering van de pijn geven. In sommige gevallen kan voor een periode van ongeveer 4 tot 6 weken een gipsspalk worden aangebracht.

De conservatieve maatregelen kunnen de klachten meestal tijdelijk of definitief verbeteren.

 

Operatieve behandeling TFCC

Afhankelijk van het type scheur kan er een operatieve behandeling worden ingesteld. Tijdens een kijkoperatie (arthroscopie) kan de diagnose gesteld worden en kunnen onregelmatigheden worden weggehaald via een shavemethode. Als er losse delen van de scheur inklemmen in het gewricht is het mogelijk om kleine gedeeltes van het TFCC weg te halen. Het is in een aantal gevallen mogelijk het TFCC met behulp van een kijkoperatie te hechten.

Naast de behandeling door middel van een kijkoperatie kan er ook voor een open procedure gekozen worden. Bij de open procedure wordt er aan de bovenzijde (dorsale zijde) van de pols een incisie gemaakt. Vervolgens kan het TFCC weer worden gehecht of teruggezet op het uiteinde van de ellepijp. Het kan voorkomen dat het hele complex met een stukje bot (processus styloideus) is afgescheurd en moet worden vastgezet met behulp van pinnen en een draadje.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL