backgroundtop
Logo van depolshand.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

SKIDUIM

Bij een skiduim is er letsel aan een gewrichtsband (ulnaire collaterale ligament) aan de binnenzijde van de duim, dat samen met andere gewrichtsbanden de stevigheid van het onderste gewricht van de duim verzorgt. Deze band moet de beweging van de duim naar buiten toe tegenhouden. Bij een skiduim kan het gewricht instabiel worden. Het letsel kan ook wel gamekeeper’s thumb of jachtopzienerduim genoemd worden. De benaming skiduim is afkomstig uit het feit dat bij een val bij het skiën de skiër met de duim achter de skistok blijft hangen en hierbij de blessure oploopt.

Een skiduim kan acuut of chronisch zijn.

Bij een acuut letsel is er een trauma waarbij een harde naar buiten gerichte kracht op het onderste gewricht van de duim komt. Dit kan bijvoorbeeld bij verschillende sportactiviteiten gebeuren. Door de kracht die tijdens het trauma op het gewricht komt, wordt de aan de binnenzijde gelegen gewrichtsband beschadigd. Afhankelijk van het soort letsel kan er een volledige scheur van de band optreden met mogelijk een stukje botfragment dat loskomt. Soms is er alleen een verrekking of een gedeeltelijk gescheurde band aanwezig.

 

Het chronische letsel wordt veroorzaakt doordat er herhaaldelijk rek op de gewrichtsband komt. Dit kan bijvoorbeeld naar voren komen bij werkzaamheden waarbij de duim herhaaldelijk op dezelfde wijze belast wordt. Hierdoor is er een verrekking van de band, wat kan leiden tot een instabiliteit. Door deze instabiliteit kan er slijtage van het gewricht ontstaan.

Symptomen skiduim

Vaak is er een letsel van de duim dat gepaard gaat met pijn en zwelling aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht. Als er sprake is van instabiliteit van het gewricht kan de patiënt krachtsvermindering van de duim aangeven. Het opendraaien van bijvoorbeeld een pot is een activiteit waarbij dit naar voren kan komen.

De gevoelige plek kan vaak met een vinger aangewezen worden. Dit is meestal rond de aanhechtingsplek van de band aan de binnenzijde van het onderste bot van de duim. Als de beschadiging langer aanwezig is kan het onderste bot van de duim de neiging hebben naar voor te schuiven en draaien.

 

Onderzoek en diagnose bij skiduim

Tijdens het lichamelijk onderzoek zullen er specifieke bewegingen gemaakt worden om vast te stellen wat het letsel is. Bij een acuut letsel worden er rontgenfoto’s van de duim gemaakt. Dit rontgenonderzoek is noodzakelijk om vast te stellen of de skiduim gepaard gaat met een botbreuk bij de aanhechting van de band. Daarnaast kan er uitgesloten worden of er andere breuken aanwezig zijn.

 

Conservatieve behandeling skiduim

Als er sprake is van een verrekking met een intact of gedeeltelijk gescheurde gewrichtsband wordt er een conservatieve behandeling toegepast. Deze behandeling bestaat uit een goede immobilisatie van het gewricht. Er kan hiervoor een (gips)spalk worden aangelegd waarbij de hand en duimbasis wordt ondersteund. Het onderste duimgewricht wordt hierbij onder een milde naar binnengerichte kracht naar binnen gehouden om spanning op de band te voorkomen. Over het algemeen wordt de gipsspalk gedurende 3 tot 4 weken gedragen. Bij een licht letsel kan er ook ondersteund worden door middel van tape. Na de gipsperiode kan de functie met behulp van een fysiotherapeut worden opgebouwd.

 

Operatieve behandeling skiduim

Er kan tot een operatieve ingreep worden overgegaan als er een volledige scheur van de gewrichtsband aanwezig is. Daarnaast als er sprake is van een los botfragment en de aanwezigheid van een Stener Laesie. Een Stener Laesie kan optreden bij een volledige scheur van de band waarbij een pees van een duimspier tussen de beide uiteinden van de band komt te liggen. Het kan tot instabiliteit van het gewricht leiden als dit letsel niet goed wordt behandeld.

Tijdens de operatie wordt de losgescheurde band opnieuw vastgehecht aan het bot. Als er sprake is van een los botfragment wordt deze afhankelijk van de grootte weggehaald of met een stalen pin vastgezet.

De operatieve behandeling van een chronisch letsel van de band waarbij instabiliteit aanwezig is, maar geen slijtage, kan bestaan uit het versterken van de band met behulp van een peestransplantaat.

Na de operatie wordt de duim gedurende ongeveer 4 weken door een gipsspalk geïmmobiliseerd. Vervolgens zal er gestart worden met fysiotherapie en over het algemeen wordt er gedurende ongeveer 3 maanden een afneembare spalk gedragen. De totale revalidatie naar volledig herstel zal nog enkele maanden langer duren en kan in totaal ongeveer een jaar in beslag nemen.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL