backgroundtop
Logo van depolshand.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE POLS HAND / MIDDENHANDSBEENTJE

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

GEBROKEN MIDDENHANDSBEENTJE

 

Een gebroken middenhandsbeentje komt veel voor en is meestal het gevolg van een beknelling of klap tegen de hand of vingers.

Symptomen gebroken middenhandsbeentje:

Zwelling, pijn, mogelijk vreemde stand of vorm

Onderzoek en diagnose bij een gebroken middenhandsbeentje:

Vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en röntgenfoto

Conservatieve behandeling gebroken middenhandsbeentje:

Periode gips en oefeningen

Operatieve behandeling gebroken middenhandsbeentje:

gebroken, losse botjes door middel van een metalen plaatje en schroeven aan elkaar vastgemaakt.

 

 

 

De hand bestaat uit de handwortel, de middenhand en de vingers. De handwortel bestaat uit acht handwortelbeenderen. De middenhand heeft vijf middenhandsbeenderen. De vingers bevatten ieder drie kootjes, behalve de duim, die heeft er maar twee.

In het Latijn worden de middenhandsbeenderen ossa metacarpi of ossa metacarpalia genoemd. Een gebroken middenhandsbeentje komt veel voor en is meestal het gevolg van een beknelling of klap tegen de hand of vingers. De breuk wordt ook wel een fractuur metacarpalia genoemd.

 

Symptomen gebroken middenhandsbeentje

Belangrijke symptomen bij een gebroken middenhandsbeentje zijn zwelling en pijn. Daarnaast kan er een vreemde vorm of stand van de middenhand of vinger(s) zijn.

 

Onderzoek en diagnose bij een gebroken middenhandsbeentje

Op basis van het ontstaan van de klacht, een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek kan er besloten worden om een röntgenfoto te maken om een breuk vast te stellen. Door middel van de röntgenfoto kan er tevens gekeken worden waar de breuk precies zit en op welke manier het middenhandsbeentje gebroken is. Er kan verder naar de beweging en het gevoel in de vingers gekeken worden of er sprake is van een zenuwbeschadiging.

 

Conservatieve behandeling gebroken middenhandsbeentje

Meestal wordt een gebroken middenhandsbeentje met een periode gipsverband behandeld. Hierbij is het wel belangrijk om snel te starten met oefeningen met de hand zodat deze niet stijf wordt. Dit komt doordat de strekpezen direct over de botjes in de hand lopen en kunnen vastgroeien aan de breuk als ze een tijd niet bewogen worden.

 

Operatieve behandeling gebroken middenhandsbeentje

Als de breuk niet stabiel genoeg is om te kunnen bewegen en oefenen wordt er meestal een operatie uitgevoerd. Ook als er delen van de breuk zijn verplaatst, of als er draaiafwijkingen aanwezig zijn, is een operatie noodzakelijk. Een draaiafwijking is te herkennen aan het feit dat de gebroken vinger de neiging heeft onder of over de andere vingers heen te draaien of doordat de nagel gedraaid staat ten opzichte van de nagels van de andere vingers.

Bij een operatie worden de gebroken, losse botjes door middel van een metalen plaatje en schroeven aan elkaar vastgemaakt.

Een aantal dagen na de operatie kan het gips worden verwijderd en kan er met oefeningen gestart worden. Als de breuk volledig geheeld is, keert de volledige functie weer in de hand terug. Dit vindt meestal rond de zes weken na het ontstaan van de breuk plaats.

 

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL