backgroundtop
Logo van depolshand.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE POLS HAND / STANDSAFWIJKINGEN VAN DE VINGERS

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

STANDSAFWIJKINGEN VAN DE VINGERS


Standsafwijkingen van de vingers bestaat in vele soorten en vormen, afhankelijk van de onderliggende aandoening en individuele kenmerken en ontwikkeling.

Symptomen standsafwijking van de vingers:

Vaak is er een typische stand van de vingers te zien. Daarbij functioneren de vingers slechter.

Onderzoek en diagnose van standsafwijking van de vingers:

Lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s.

Behandeling standsafwijking van de vingers:

Afhankelijk van de aandoening en de ernst van het letsel. Evt spalken, gipsen, injecties en/of handtherapie.

Conservatieve behandeling:

Evt tape/spalk, handtherapie

Operatieve behandeling:

Afhankelijk van de aandoening, lees hieronder per aandoening de behandeling.

Zie voor algemene informatie over de vingers qua gewrichten e.d. het stuk over anatomie van de vinger.

Er zijn verschillende standafwijkingen aan de vingers bekend. De drie bekendste zijn de Boutonnièremalformatie, de Zwanenhalsmalformatie en het Symptoom van Dupuytren.

De Boutonnièremalformatie komt vooral voor bij mensen met reumatoïde artritis. Het gaat hierbij om letsel van de strekpees. Het wordt ook wel een knoopsgat deformiteit genoemd. Dit omdat bij deze blessure het kopje van het onderste vingerkootje uitsteekt als een soort van knoop in een knoopsgat. De strekpezen in de vingers zitten op verschillende plekken vast. Het centrale deel hecht aan op de basis van het middelste vingerkootje (falanx). De twee buitenste delen lopen langs de buitenkanten van het PIP-gewrichtje, daarna komen ze samen en hechten ze aan op het distale, laatste vingerkootje. Het centrale deel strekt het PIP-gewrichtje en de buitenste delen strekken het DIP-gewrichtje. Bij deze blessure scheurt het centrale deel van de strekpees. Hierdoor wordt het PIP-gewrichtje niet meer gestrekt, maar door de buitenste delen van de pees juist gebogen. Het DIP-gewricht wordt overstrekt.

Ook de zwanenhalsmaldeformatie komt vooral voor bij mensen met reumatoïde artritis. Er kunnen echter vele oorzaken zijn. Het ontstaan is complex. Het gaat hierbij om een overstrekking van het PIP-gewricht en een buigstand van het DIP-gewricht. De vinger lijkt op een zwanenhals.

 Bij het symptoom van Dupuytren gaat het om contracturen (niet normale stand/dwangstand) van de fascia plantaris aan de buigzijde van de hand. Dit wordt veroorzaakt door een ontwikkeling van (proliferatie) myofibroblasten (hyper geactiveerde cellen van het bindweefsel). Er is sprake van een verschrompeling van bindweefsel. Meestal komt deze blessure op latere leeftijd voor. Er is door de hoge bindweefsel spanning sprake van een buigstand in de vingergewrichten. Dit begint meestal in de pink en de ringvinger.  Er ontstaan verdikkingen en verkortingen waardoor er knobbeltjes en harde strengen ontstaan. De vingers kunnen minder goed bewegen als deze strengen over de gewrichten lopen. Deze aandoening komt vaak aan beide handen voor. Ook komt dit meer voor in Noord-Europa.

 

 

 

Symptomen bij standafwijkingen van de vingers

 Zoals hierboven al beschreven zorgen deze blessures voor een typische stand van de vingers. De vingers functioneren slechter.

Bij de Boutonnière deformiteit is er meestal sprake van zwelling en pijn rondom het PIP-gewrichtje. Het volledig strekken van de vinger wordt uiteindelijk onmogelijk.

Bij de zwanenhals deformiteit is er ook sprake van pijn en stijfheid.

Bij Dupuytren is het begin vaak zonder pijn en ontstekingsverschijnselen. Het eerste teken is meestal een verharding in de handpalm. Dit kunnen uiteindelijk strengen worden. De knobbels (noduli) ontstaan in de ruimte tussen de pezen en de huid en hebben verder dus niets met de buigpezen te maken. Uiteindelijk ontstaat en door het slecht functioneren van de vingers wel stijfheid, irritatie en eventueel pijn.

 

Onderzoek en diagnose bij standafwijkingen van de vingers

 De diagnose zijn niet lastig te stellen aangezien het beeld vrij duidelijke kenmerken vertoont. Bij de boutonnièremaldeformatie is er een hyperextensie (overstrekking) van het gewrichtje tussen de laatste twee vingerkootjes zichtbaar (DIP-gewricht). Dit deel is vaak reactief, hierdoor kan het gezwollen zijn of warm aanvoelen. Het PIP-gewricht staat gefixeerd in een buigstand. Deze diagnose kan in het begin echter nog wel eens gemist worden omdat het pas na een paar dagen ontstaat aangezien de zijslippen van de pees geleidelijk afglijden.

Bij de zwanenhalsmaldeformatie is er een subluxatie (deels uit de kom) van het gewricht tussen de handwortelbeenderen en vingers (MCP-gewricht), een overstrekking van het PIP- gewricht en een buigstand van het DIP-gewricht zichtbaar.

Bij het symtoom van Dupuytren is er een gefixeerde flexiestand (buigstand) zichtbaar in de MCP- en PIP-gewrichten. Soms is deze stand ook zichtbaar in de DIP-gewrichten. Meestal is dit te zien in de pink en de ringvinger. Dit is een blessure die vaak aan beide handen voorkomt.

 

Conservatieve behandeling bij standafwijkingen van de vingers

 Behandeling boutonnièremaldeformatie:

De vinger kan eventueel gespalkt worden voor 6 weken. Met deze spalk wordt het eerste gewricht gestrekt en het tweede vrij gelaten. De gescheurde pezen kunnen dan eventueel weer aan elkaar groeien. De vinger kan ook 6 weken in gips geplaatst worden.

Behandeling zwanenhalsmaldeformatie:

Ook hierbij kan vroegtijdig spalken helpen om verergering te voorkomen. Meestal wordt hierbij echter operatief behandeld.

Behandeling symptoom van Dupuytren:

Als er noduli (verhardingen) zijn kan er een serie van injecties gegeven worden met corticosteroïden gedurende een maand. Dit  moet zorgen voor verzachting en een verbeterde functie. De revalidatie is sneller dan na een operatie, vaak komen de klachten echter toch binnen twee jaar terug. Toch moet er ook hier vaak operatief worden ingegrepen.

Handtherapie is voor de meeste blessures handig. Het soepel houden van de vingers en de gewrichten is belangrijk. Onderstaande oefeningen kunnen zowel preventief als postoperatief gedaan worden.

 Operatieve behandeling bij standafwijkingen van de vingers

Omdat een Boutonnière- en zwanenhals maldeformatie vaak ontstaan door een onderliggend ziektebeeld zoals reumatoïde artritis is de behandeling niet altijd met een goed resultaat. Beide kunnen chirurgisch gecorrigeerd worden.

Bij de Boutonnière-aandoening wordt de strekpees herstelt die over het PIP-gewricht loopt. De helft van de pees die voor het gewricht ligt wordt losgesneden (onder locale verdoving) en omgeklapt naar de plaats waar de pees is gescheurd.  Dit deel wordt dan vastgehecht aan het andere losse stukje. De huid wordt gehecht.

 

Hierna is actieve hand fysiotherapie nodig om de vinger(s) weer normaal te laten bewegen. Vaak wordt de hand na de operatie in gips geplaatst.

Bij een zwanenhalsmaldeformatie kan er ook een synovectomie gedaan worden om de vingers weer beter te laten bewegen. Als de afwijkingen ernstig zijn moet het strekmechanisme chirurgisch herstelt worden en moet het MCP gewricht weer teruggeplaatst worden in de juiste stand.

Bij Dupuytren werd er vroeger vaak gewacht met opereren. Er werd pas geopereerd als de patiënt zijn/haar vingers niet meer plat op de tafel kon leggen. Tegenwoordig wordt er sneller geopereerd omdat verergering zo tegen gegaan kan worden. Bovendien is de huis van beter kwaliteit, liggen de bloedvaten en zenuwen nog vrij en zijn de vingergewrichten nog minder stijf. Wanneer er sneller wordt ingegrepen is de kans op terugkeer van de ziekte ook kleiner.

Bij de operatie wordt er een snede gemaakt aan de handpalm zijde en worden de bloedvaten en zenuwen voorzichtig vrij gelegd. Alle strengen worden voorzichtig verwijderd. Na een week begint de patiënt met handtherapie. De revalidatie duurt zo’n 6 weken. Als de vingers al krom stonden voor de operatie wordt er na de operatie vaak een strekspalk voorgeschreven. Deze moet voornamelijk ‘s nachts gedragen worden.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL